Väg dig inte – Väg maten

Den 14/12 lyfte TV4 Nyheterna upp ett allt större hälsoproblem i Sverige – ungdomsfettman. Enligt de senaste studierna är var fjärde tioåring överviktig och allt pekar på att fetman kryper ner allt mer i åldrarna. Mycket handlar det om att man rör sig för lita och äter för dåligt – eller bägge.

Problemet stannar inte där. Det var flera föräldrar som kunde vittna om att någon hjälp inte gick att få på sjukhusens barnavdelningar. När Nyheterna genomförde en rundringning till ett flertal sjukhus sa flera att de inte hade resurser för att satsa på att möta fetma hos ungdomar. En forskare uttalade sig även om att det inte finns tydliga riktlinjer i Sverige som sjukhusen ska följa i detta arbete.

Matdagbok – Vad och vikt?

En mamma blev intervjuad och berättade att det enda som de fick som hjälp när det åkte till sjukhuset var en bild på en tallriksmodell. Samt att sjuksköterskan berättade hur mycket socker det var i en läsk m.m. Men det var inte vad familjen behövde. Detta är ”skåpmat” och något alla vet. De ville istället få konkreta råd om hur man kan göra för att gå ner vikt i ungdomsåren.

”Kanske skulle de kunna sagt åt oss att göra en matdagbok som vi sedan måste redovisa för dem” sa mamman när reportern frågade vad de hade för tanke gällande den hjälp de förväntade sig.

Just matdagbok är en mycket bra väg att gå för att få koll på hur mycket man äter. Det gäller då att skriva upp allt från varje liten godisbit till hela måltider. Dessa ska även vägas på en digital hushållsvåg för att man därigenom ska kunna se exakt mängd.

Det är just detta gör som fel. De väger sig själva och skriver upp vad de äter. Men fokus är då ofta fel. Det är inte personvågen som ska användas – utan hushållsvågen. Problemet ligger nämligen mycket ofta i hur mycket vi äter – inte vad vi äter.

Här kan inslaget ses i sin helhet http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3233185

 

moa