Ta hand om ögonen

Jag pratade ju sist jag bloggade om blåbär och hur bra de här bären är. Mat kan ju vara så bra för mer än att man får energi av den och att man inte blir tjock av den. Något som jag som jobbar mycket framför en skärm måste tänka på är mina ögon. Jag har tack och lov god syn men jag märker att jag blir trött av att ständigt glo på en skärm och jag har infört vissa regler för att hjälpa mina ögon.

Pauser

Innan jag ens börjar orda om det där med mat så vill jag bara säga att det är så viktigt att ta pauser under arbetet vid en skärm. Det här tror jag att alla kan hålla med om. Vi vet att ögonen blir trötta av att ständigt jobba på samma sätt och att inte få växla mellan att se långt bort och på saker som finns på nära håll. Om man inte vill skada synen av arbete vid en datorskärm så gäller det alltså att ta pauser men det här är lättare sagt än gjort.

Här har jag kommit fram till att jag måste ha ett alarm. Jag ställer helt enkelt in ett alarm som piper var femte till femtonde minut. Ibland så blir det ju irriterande att ta paus var femte minut då man sitter med något som kräver stor koncentration och då ställer jag in mitt larm på längre intervaller. När pausen kommer så ser jag till att titta långt bort eller att se på en vit vägg. Det här tipset fick jag av en vän som jobbar med synundersökningar. Han sade att det är bra att se på en vägg som är helt vit alternativt att se långt bort på en punkt omkring 20 meter bort.

Bra mat

Det finns en hel del mat som är bra för ögonen men nu tänkte jag slå ett slag för moroten som jag tycker är kanon. Moroten har betakaroten som anses vara kanon för vår kropp och så har ju moroten ett spännande utseende. Har ni tänkt på att morotskivor har ett öga i mitten? Helt ärligt, det här kan man inte bortse ifrån! Det är ju som att vi får ett helt naturligt tips. Vad ska man äta för ögat, morot så klart det ser man ju när man skär i den. Om man resonerar på samma sätt så borde valnöten vara bra för hjärnan och det har jag faktiskt hört att den ska vara.

Nåväl, en annan sak som aldrig skadar då man jobbar framför skärm är att dricka mycket så se till att ha god dricka eller helt vanligt vatten i en flaska när du drar igång en helt vanlig arbetsdag.

moa