Alkogel är inte så bra som det verkar

Förra året så hade jag en liten flaska med alkogel i väskan och i fickan. Jag tänkte att det kunde vara klokt att använda sig av detta efter att ha rört vid offentliga dörrar och annat där farlig influensa och annat kan sitta. Nu har jag dock tänkt om för jag har läst att det inte alls är hälsosamt med alkogel. Den här gelen luktar ju så gott och det känns bra att veta att man bränner bort alla bakterier innan de får en chans att komma nära munnen, men det är tydligen så att många hand-gel-produkter har ämnen som är rent ut sagt livsfarliga.

Om jag ska ge några exempel så kan vi börja med ingrediensen triclosan som är vanligt förekommande i antibakteriella tvättar för händer. Det här är ett ämne som snabbt tas upp av huden, och som kan påverka skelett och muskler på ett mycket negativt sätt på cellnivå. Det finns till och med studier som visar att det här ämnet kan leda till att hjärnceller dör!

Det finns mycket mer information omkring detta online och om du inte har något emot att läsa på engelska så hade jag rekommenderat denna sida. Här kan du läsa mer omkring farorna med alkogelerna.

Jag är tillräckligt påverkad av denna information för att köra på tvål och vatten detta år. Man kan ju faktiskt tänka på hur man tar i dörrar och annat på stan. Det går ju till exempel att behålla vantar på och att öppna med armbågen hellre än med handen. Tänker man bara på hur man tar i saker och ting så behöver man inte hålla på och sprita hela tiden.

Rena händer är viktigt för vi tar oss i ansiktet hela tiden och det är det här som gör att bakterier kan komma in i våra kroppar. Det är ju ändå rätt så sällan som någon nyser rakt på en, om man inte är småbarnsförälder eller förskole pedagog förstås!

Det var mina tankar omkring alkogel!

moa