Olika proteinhalt i proteinpannkakorna

Proteintillskott i olika slags former har fått en stark frammarsch senaste åren. Det speglar sig inte minst i dagligvaruhandeln där det säljs proteinrik kvarg som aldrig förr. En av de produkter som ökat i försäljning är proteinpannkakor. Eller rättare sagt proteinpannkakor mix. Dessa mixar blandas med mjölk eller vatten och steks sedan som vanliga pannkakor. Skillnaden är att de är betydligt nyttigare då de vanligtvis är glutenfria och har mycket hög halt av protein.

Orsaken till att man väljer att göra proteinpannkaka istället för vanliga pannkakor är många. För en del handlar det om ett enkelt och smidigt sätt att göra pannkakor utan gluten medan det för andra är ett sätt att öka sitt proteinintag. När det kommer till den sista punkten lönar det sig verkligen att jämföra proteinhalten i dessa pannkakor. För det skiljer ganska mycket.

En av de billigare mixarna är Core Proteinpancake. Den kostar ungefär hälften mot dess konkurrenter och har en proteinhalt på 40%.
Men ser man på dess konkurrenter ligger Core efter just gällande proteinhalt.

Ett annat märke är Fairing. Priset är ungefär det dubbla mot Core men här får man hela 66 gram protein. En skillnad på hela 50%. Är det värt det dubbla priset för att få 50% mer protein? Det är upp till köparen att avgöra. Allt handlar om vad man prioriterar.

Även Self har relativt hög proteinhalt. Deras produkt är både laktosfria och glutenfria och innehåller Omega 3. Det är framförallt här som fördelen sitter. Proteinmässigt är det 48% protein i mixen.

Ser man enbart till proteinhalt är det alltså en produkt som står ut mot de andra. Det är Fairing proteinpancakes med 66% protein.


Alla produkter som nämns i texten kan köpas på proteinpannkaka.se

Read More

mygga

Behandla myggbett och andra utslag

Genom att välja rätt hudprodukter och att äta rätt ökar man chansen att få en fin hy. Det är en kombination även om många enbart fokuserar på att använda rätt kräm för att smörja in huden. Men självklart spelar även vad man äter en stor roll.

Men även om det finns saker man kan påverka så finns det även faktorer som är svårare att påverka. På sommaren är myggen irriterande och svåra att hålla sig undan. Det räcker att man inte smörjt in sig tillräckligt med myggmedel för att utseendet ska närma sig ”prickig korv”. Andra dagar är det andra insektsbett eller brännässlor som skapar de röda flammiga utslagen på kroppen.

Vi har tittat lite på utbudet som finns för att mildra dessa åkommor. Allt från speciell utformad kylbalsam mot kliande myggbett till smärtdämpande salvor.

MyggA På Bettet – MyggaA är ett märke som är känt för myggbekämpning och har levererat myggmedel i många år. För något år sedan lanserade de den efterlängtade produkten MyggaA. Det är lite oväntat att de väntat så länge då problemet med kliande myggbett funnits länge. Denna ”balsam” kyler verkligen på bettet och skapar en lugnande känsla. Därmed minskas även det kliande. Lite som att lägga en isbit på bettet. Fungerar perfekt för myggbett men även brännässlor.

Salubrin – Den som inte provat salubrin på myggbett och insektsbett har inte haft tillräckliga problem med betten… Det har länge varit den ledande produkten för att mildra smärta och irritation vid insektsbett. Men är MyggaA lanserades var det fler som gick över till den produkten.

ACO Kylbalsam – En balsam som är speciellt tillverkad för att kyla och mildra vid insektsbett och annan klåda. Fördelen är just dess kylande effekt och kan till viss del jämföras med MyggaA. Detta i alla fall gällande den kylande egenskapen. Däremot är denna främst tillverkad för allmänna besvär. Kan rekommenderas för allmän klåda. Är det däremot myggbett kan vi rekommendera myggaA då den mer är inriktad på dessa problem.

Xylocain – Här är det inte längre kyla som är det som gör att klådan minskar. Istället är detta ett lokalbedövande medel. Inte så att man tappar känseln men så att känseln för klådan minskar rejält. Även mycket vanligt hos småbarnsföräldrar då det används för att smörja in ändtarmsöppningen på småbarn vid klåda på småbarnen.

Read More

Ny bostad – dags för heminredning

Nu har jag äntligen flyttat och jag bestämde mig för att lämna det mesta bakom mig. Det var ändå inte så många möbler som tillhörde mig i den förra lägenheten så jag insåg att jag nu har chansen att börja om och inreda precis så som jag vill. Jag hade en tanke om den perfekta bostaden och började surfa på merheminredning.se varpå jag plötsligt blev lite fundersam. Jag hade inte insett att det finns så många coola möbler och nu kanske jag måste tänka om. Jag gick i Shabby Chic tankar men nu känns det som att jag vill ha lite mer modernt och inte snöa in mig på en så bestämd stil.

Vitt och fräscht

shabby chicDet där med vitt och fräscht är något som jag har skrattat gott åt, men samtidigt så inser jag att även jag är hjärntvättad när det gäller heminredning. Trots att jag vill röra mig i nya riktningar och tänka lite annorlunda (det var det jag trodde att jag gjorde med Shabby Chic) så blir det lik förbaskat hela tiden just ljust och fräscht. Nåväl, det här får man kanske leva med. Jag tänkte att jag kanske kunde låta grunden vara den här svenska inställningen om snygg inredning och sedan bygga på med lite mer kontinentalt eller kanske rymdtema.

Långsam inredningsplan

Jag kommer att ta det hela steg för steg. Det finns ingen anledning att stressa, och jag lägger hellre mer pengar på möbler som jag verkligen gillar än att snabbt köpa allting på ett lågprisvaruhus. Just nu så har jag i varje fall en säng och ett bord att sitta vid. Det här kommer att fungera för ingen annan plågas ju av att böckerna fortfarande inte har en vacker bokhylla att stå i. Jag såg till att måla om innan jag flyttade in, gissa i vilken färgskala, just det, ljust och fräscht!

Först kommer jag att försöka inreda en mysig plats att umgås på. Det här tycker jag är viktigt. Jag vill ha en snygg och bekväm soffa och skapa en plats där det känns trevligt att sitta med vänner och familj. Köket kommer nog sist för jag bryr mig inte så mycket om hur det ser ut där. Jag funderar lite på om man kanske skulle plocka bort kaklet över diskbänken och skapa egen mosaik, men det får bli efter vardagsrummet och sovrummet…

Read More

träna utomhus

Träna utomhus eller inomhus

Igår så diskuterade jag träning med en god väninna, vi kan kalla henne för Bettan för det kommer hon att skratta gott åt. Bettan menar att det är idiotiskt att lägga pengar på gymkort då man lika gärna kan träna utomhus. Jag tycker att hon är ute och cyklar (hon är ofta ute och cyklar) och ser mitt medlemskap på gymmet som en investering i min hälsa. Det vi båda är överens om är att man måste röra på sig, och det regelbundet, men Bettan menar att man kan göra så i vardagen och att man inte behöver ett gym och tights för att hålla formen.

Låt oss börja med Bettans syn på saken (det här kommer jag sedan att såga rakt av…)

Bettan menar att man kan bränna minst lika mycket fett om man till exempel lägger in minst 20 minuters rask gång på morgonkvisten och sedan en promenad, eller cykling, på eftermiddagen. Hon ger som exempel att hon cyklar till jobbet vilket tar henne omkring 20 minuter varje väg.

Vad gäller toning av muskler så tycker Bettan att man kan ta hand om detta hemma med hjälp av ett gummiband och en medicinboll. Det här är förstås sådant som kostar pengar men Bettan menar att man inte kan jämföra denna kostnad med de tusenlappar som man får ge ett gym i medlemskap. För regniga dagar så tycker Bettan att det fungerar alldeles utmärkt att cykla med regnställ och att köra ett aerobicspass hemma framför datorn.

Ja, ni hör ju själva hur stolligt hon snackar, förlåt Bettan, inget ont menat, men nu kommer jag att krossa dig med mina argument för att träna inomhus på gym…

För det första så håller jag med om att det är bra med vardagsmotion och att cykla eller gå till jobbet är bara ett plus. Men det här kommer inte att ge samma effektiva träning som då man kör ett spinning pass på gymmet. Att cykla snabbt utomhus i hällregn är farligt och inget att rekommendera. Vad gäller styrkan så får man mycket bättre maskiner på gymmet. Gummiband, kettlebell och medicinbollar är bra komplement att ha hemma men inte som ersättning för träning på gymmet.

Sist men inte minst så tycker jag att de där tusenlapparna som man får lägga på sitt medlemskap på gymmet är en motivation. När jag vet att jag lägger ner pengar på mitt medlemskap så vill jag inte missa nästa träningstillfälle. Om jag bara skulle träna hemma så skulle soffan bli en alltför farlig fälla.

Sådär, då var det ganska tydligt var man ska träna, både inomhus och utomhus. Gymmet är dock något som man inte bör skippa då det ger så mycket mer än skydd mot väder och vind.

Read More

Blanda proteinpulver på rätt sätt

Jag har ju pratat om det där med protein som man kan lägga till i mat och använda som tillskott för bättre resultat av träning, men jag har inte gått in så mycket på det där med hur man blandar på rätt sätt. Det här är faktiskt viktigt för det kan bli rena rama soppan, bokstavligt talat, om man blandar på fel sätt. Dessutom så påverkar blandningen själva smaken. Du kan läsa mer om proteinpulver här, men nu vill jag gå in lite mer på det där med den typ av vätska som man blandar med, samt handblandat eller shaker…

Rätt vätska

Låt oss börja med det där med vätskan som man blandar med. Det är ju en sak när man finner ett proteinpulver som är utan laktos, men om man sedan ska blanda med mjölk så har man ju missat hela grejen med att få laktosfritt protein. Ibland så står det på förpackningen att det går lika bra med vatten, men i ärlighetens namn så är det faktiskt så att det inte alltid blir lika gott när man ersätter mjölk med vatten. Då tycker jag att det är bättre att satsa på ett pulver som från start är gjort för att blandas med vatten.

En annan sak vad gäller vätskan är det där med pulver som kan blandas i juice. Om man blandar en nyttig smoothie som är utan socker och annat onödigt så är det här kanon, men om det är så att man använder sig av vanlig juice eller saft så är det viktigt att inse att man drar ner på kvaliteten och kanske till och med motverkar pulvrets goda effekter på lång sikt. Vill man ha juicesmak så kan man istället köpa ett pulver som kommer med fruktig smak och som går att blanda med antingen mjölk eller med vatten.

Rätt balans pulver och vätska

Det här kan vara lite knepigt. Om du kör med en shaker så är det viktigt att du är noga med att hålla dig till instruktionerna. När man blandar på fri hand så är ett tips att börja med mindre än rekommenderat för att sedan tillsätta tills konsistensen blir bra.

Read More

Protein som är utan laktos

Jag har länge använt mig av vassleprotein under lite tuffare träningsperioder för att hjälpa kroppen men nu har jag börjat fundera på om det här verkligen är det bästa valet. Jag vet att whey prisas av folk världen över för att det är så bra när man vill gå ner i vikt såväl som då man bygger muskler men jag är inte helt säker på att det är så bra att få i sig för mycket laktos. Jag dricker till exempel inte mjölk. Det har jag egentligen aldrig gjort. Som liten så brukade jag säga att mjölk är till för kons bebisar och inte för människor. När jag läste lite mer om olika protein på Protein.nu så insåg jag att det finns många andra smarta val och nu tänker jag köra med laktosfritt protein för att se om det blir någon skillnad.

Hampa och ärtor

Jag har faktiskt redan skaffat hampaprotein för det verkar verkligen kanon och inte bara som ett smart tillskott då jag tränar mer. En sak som jag tycker kan vara lite svårt är att få i sig tillräckligt med mineraler och vitaminer och då är det verkligen kanon med ett kosttillskott som ger både proteiner och vitaminer. Det här pulvret är så enkelt att använda sig av. Jag läste online att folk upplever att de mår bättre då de lägger till hampaproteinet till sin diet och jag vet inte om det är på grund av att jag har läst dessa kommentarer som jag känner samma sak. Man kan ju uppleva en pigghetseffekt för att det känns så positivt med en hälsoprodukt så jag ska ge det hela lite tid för att verkligen kunna utvärdera.

Vad gäller ärtprotein så tycker jag att det här verkar intressant. Det jag har läst är att folk säger att det här proteinet är mycket skonsamt för magen. Här kan man ju tänka sig att ärtor är lite bättre än vassle med tanke på att man slipper laktosen. Det kan nog vara så att många är känsligare än vad de tror och att för stor konsumtion av laktosprodukter faktiskt inte är så bra för mage och den allmänna hälsan.

En sak som är bra med det hampapulver jag har skaffat är att det inte har någon särskild smak så därför kan jag använda det med det allra mesta. En god smoothie med bär blir ännu bättre med proteinpulver som alls inte påverkar smaken. Det här är för övrigt ett väldigt bra mellanmål inför träning eftersom man inte blir tung i magen av det.

Read More

Bästa sit upsen gör ont

Jag tror att de flesta någon gång i livet bestämmer sig för att träna hemma och det är få träningsprogram för hemmet som utesluter magen. Jag måste dock erkänna att jag inte tycker om situps. Det kan rentav vara så att jag hatar dem, men trots detta så är jag för det mesta noga med att köra ett gäng varje dag. Om jag inte är på gymmet så får det bli hemma och då vill jag vara så effektiv som möjligt. Glöm det där med att veva överkroppen upp och ner som en banan, det är mycket bättre att snabbt nå läget där det känns och stanna där.

Länge leve plankan!

Den värsta typ av magövning som jag vet är plankan och ändå så utsätter jag mig för denna, varför? Svaret är enkelt, med plankan så måste man inte hålla på så länge som då man kör stora cirklar och dessutom så är den säkrare för rygg och nacke. Genom att stå på tårna och vila mot armarna så kommer man snabbt att uppleva att det är väldigt jobbigt, det gör ont, men det tar. Därför säger jag länge leve plankan och kör den när jag vill ge magmusklerna en god omgång.

En sak vill jag dock tillägga vad gäller situps. Det är okej att de gör ont men man bör aldrig köra seriös magträning utan uppvärmning. När jag har värmt upp och sedan avslutar med att stretcha så får jag sällan lika mycket problem med träningsvärk. Sedan så beror det hela förstås på hur mycket man har hållit igång. Nu får jag nog räkna med lite värk eftersom jag inte har kört situps på hela julledigheten. Så var det med det…

Read More

Träningskläder till vardags

I och med att jag tränar rätt så ofta så har jag investerat i snygga träningskläder som framförallt är sköna att röra sig i. Jag har ofta hört från andra att snygga träningstajts även passar bra till vardags men det här har varit något som jag själv inte sysslar med. Det känns liksom som att kläder man tränar i är till för gymmet och inte för vardagar då man kanske går och fikar med vänner. Nu börjar jag dock ändra min uppfattning. Om man ändå ska ha tights på sig så kan man ju lika gärna ha ett par som sitter riktigt bra och som benen ser snygga ut i.

Det enda jag inte tycker fungerar så bra är de där sport tightsen med grälla tryck. Jag har själv några par av den här varianten och de ser helt rätt ut på gymmet, men då jag är i andra sammanhang så tycker jag inte att neonrosa eller gult fungerar så bra. Det blir liksom inte så diskret men det är klart att det här är en smakfråga. När jag ser någon annan som kommer med ett par kickboxnings tights med neonfärger som matchas med en sportig topp och gymnastik skor så ser det bra ut.

Jag tror att det där med sport tights till vardags har en hel del att göra med hur man normalt klär sig. Den som går i kostymjacka och kjol på jobbet kommer kanske inte att uppleva att träningstightsen gör sig bra till vardags. Det blir för under-klätt. På gymmet är det en helt annan sak då man räknar med att folk klär sig på det här sättet.

Snygga tajts är en sak men om vi ska ge oss in på området träningsoveraller så kan jag säga att det inte är något som jag rekommenderar. Då någon kommer lufsandes i en träningsoverall så tycker jag att det ser slafsigt ut. Så kan man klä sig hemma då man inte har besök, men verkligen inte då man beger sig till butiken eller ska äta på restaurang.

Read More

Mina nyårslöften för 2015

Nu har jag kommit fram till mina nyårslöften för år 2015 och jag kommer detta år att köra på 3 stycken. Nyårslöften är bra för även om vi inte håller dem så är det nyttigt att fundera lite på sitt leverne och vad man skulle vilja förändra. När det nu äntligen blir lite ledigt så blir det mer tid till att tänka och reflektera. Hursomhelst, här är mina hälsolöften för nästa år…

Vara snäll mot mig själv

Ja, jag vet att det här låter lite fånigt, men jag tror att många faktiskt är lite för elaka mot sig själva. Jag har en massa mål för träning och annat som ibland känns alldeles för tuffa. Under året som gått så har jag till exempel tränat då jag egentligen borde ha vilat, och här tänker jag införa en förändring. Om jag är sjuk så ska jag inte vara på gymmet punkt slut! Dessutom så tycker jag att det är viktigt med lite variation i dieten. Även om jag normalt sett håller mig borta från godis och kakor så måste det finnas tillfällen då man kan släppa lite på detta. Det är det här jag menar med att vara snällare mot mig själv och det är det första löftet.

Aktivitetsarmband

2015 blir året då jag kommer att använda mig av mitt aktivitetsarmband på allvar. Jag ska försöka få bättre koll på hur mycket jag rör på mig och hur hälsan ser ut. Det här är något som kan ge en massa fördelar men något som jag har dragit på så nu är det dags att slå slag i saken!

Hjälpa en vän att komma i form

Det är viktigt att inte vara självisk och bara tänka på den egna hälsan. Jag har flera vänner som verkligen skulle behöva komma igång men som aldrig kommer att skaffa en personlig tränare. Inte så att jag tänker bli en påtvingad personlig tränare. Jag tänkte mig istället att se till att gå ut och gå och göra aktiva saker med åtminstone en vän. Om jag lägger en dag i veckan på att promenera raskt med en kompis som behöver komma i form så blir det en god gärning och samtidigt något som även är kul för mig.

Ingen brun bubbeldricka

Nästa år så ska jag satsa på att bli av med suget efter den bruna drickan med bubblor i, ni vet vad jag menar. Jag har förvisso kört på light men jag vet att det här inte är nyttigt så jag tänker börja med att lova de första 3 månader utan denna läsk som är så otroligt god men som jag vet kommer att vara något som är bra att sluta med.

Tja, vi får väl se hur det går, bra att man har det här inlägget att gå tillbaka till för att se om man håller sig till löftena för 2015 eller inte…

Read More

Mår man bättre av att skratta mycket?

Jag har diskuterat det där med skratt terapi med en bekant. Hon menar att om vi skrattade mer så skulle vi inte bli lika sjuka. Tanken med det här är att viktiga hormoner frigörs då man skrattar och att man på detta sätt kan hålla sig frisk. Jag funderade på hur mycket jag skrattar och inser att jag är ganska allvarlig av mig. Det kunde kanske vara klokt att testa lite skratt yoga eller vad det heter, men något med det där känns så krystat, inte för mig helt enkelt.

En sak som jag är helt övertygad om är att vi idag mår riktigt dåligt av all den stress som vi utsätts för. Man ska hinna med så mycket och klara av precis allt och då blir man stressad. Vissa dagar så känns det som att det inte ens är jag som lever mitt eget liv då allting går på räls, och så tror jag att det är för många.

Min teori är att man inte riktigt hinner med att skratta då man inte har tid att bara vara. På jobbet så har vi ju inte så mycket tid till en massa snack men när vi väl tar en fika paus så blir det läge att skratta och då mår man ju bra. Kanske skulle vi införa skrattpauser på jobbet för att på så vis motverka stressen…

Jag tror helt klart att man mår bättre av att skratta så nu tänker jag göra något åt saken. Det får bli fler fikapauser med Ellen från ekonomi. Hon är kul och brukar få mig att skratta. Dessutom så får det bli något klipp med Mr Bean per dag så att man får dra på mungiporna. Det här kan kanske vara något för hela avdelningen…

Read More